Fri frakt over 799 NOK (småvarer) Åpent kjøp & ingen tollavgift

Sengeguide - finn riktig seng for deg

Dette må du huske på når du velger seng

Gamle forestillinger om at harde senger er bra for dårlige rygg er en myte som vi umiddelbart kan knekke. Det viste seg at vi tidligere ofte lå i senger med dårlige og utslitte springfjærer. Du sover i en god seng, ikke på. Sengen kan dermed ha en fantastisk myk komfort og likevel gi deg god ergonomisk støtte for kroppen din. Hvilken fasthet du bør velge har i stedet å gjøre med hvilken kroppsform, sovestilling og hvilken følelse du føler deg mest komfortabel med.

Hvilken stilling sover du vanligvis i?

  • Rygg, side - medium
  • Mage - fast

De aller fleste av oss har en favorittstilling når vi sover. Dette er stillingen du ligger i under den første og viktigste delen av søvnen. Hvis du sover på ryggen eller siden, kan det hende du trenger en litt mykere seng slik at du kan synke ordentlig ned med skuldre og rumpe, og dermed få lindring og støtte for ryggen. Hvis du sover på magen, trenger du en fastere seng for ikke å synke for mye med brystet og dermed får vondt i nakken og svai som kan være symptomer på en seng som er for myk.

Hvordan føles den nåværende sengen din?

Hvis du for øyeblikket har problemer med en vond korsrygg og nakke, kan dette være et tegn på at du har en seng som er for hard. Hvis du ikke synker ned i sengen din, vil ikke kroppen din få den støtten den trenger. Da bør du investere i en seng med fasthet medium for å kunne synke bedre ned i sengen.

Samme omvendt; Hvis du føler at du for øyeblikket synker for mye i sengen, og på grunn av dette får smerter i hoftene og øverst i ryggen, kan det være at sengen din er for myk, og du bør investere i en litt fastere seng enn du har for øyeblikket.

Men husk, det er du som bestemmer hva som føles best for deg og hvilken seng som er best for ryggen din.

Tilpasning etter vekt og høyde?

  • Under 80 kg - Middels
  • Over 80 kg - Fast

Vekt og høyde er viktig når du velger seng. Hvis du vil si det enkelt, kan du si at jo tyngre du er, og jo eldre du blir, desto fastere seng foretrekker du. Hvis du veier mindre enn 80 kg, bør du generelt ha middels fasthet på sengen. Hvis du veier over 80 kg, bør du ha en seng med fast fasthet.

Men det er også godt å huske på at en rundere, kortere person legger tyngde på madrassen på en helt annen måte enn en høyere, slankere person gjør. To personer med samme vekt kan derfor trenge to forskjellige fastheter. Tyngdepunktet i sengen blir mer konsentrert hos en kortere person, og det kan derfor være bedre å velge en fastere seng mens en lengre person med samme vekt vil føle seg bedre med en mykere fasthet, ettersom personen vil ligge jevnere fordelt over seng.

Trenger du ekstra lang seng

Standardlengden på en seng er 200 cm, og vi anbefaler at du har 10 cm plass over hodet og 10 cm mellom føttene og sengens fotende. Hvis du er over 190 cm høy, anbefaler vi derfor at du velger en seng som er 210 cm lang, slik at du kan ligge skikkelig komfortabelt i sengen selv når du er helt utstrakt.

Hva er forskjellen på en dyrere seng og en litt billigere seng?

Det er ikke alltid sengens merke som bestemmer kvaliteten. Mange av merkene vi selger i dag lager senger i flere forskjellige priskategorier, nettopp for at de skal kunne tilby en seng for alle. Den delen av sengen som påvirker prisen mest er fjærsystemet. De billigere sengene er vanligvis laget av bonell, mens dyrere senger av høyere kvalitet består av pocketfjærer.

Overmadrass

En overmadrass som er fylt med latex er vanligvis dyrere enn en polyetermadrass. Dette fordi latex er et materiale med god ventilasjon og en fantastisk komfort. Tykkelsen på overmadrassen spiller også en rolle, og du kan si litt hardt at jo tykkere overmadrassen er - jo mer behagelig er sengen!

Latex

Latex er et naturlig materiale med mange gode egenskaper, for eksempel har en latexmadrass god ventilasjon, den justerer vekten godt og har normalt sett lang levetid.

Polyeter

Et billigere alternativ til en latexmadrass er en overmadrass med polyeterfyll. I dag er det en rekke forskjellige polyetermaterialer som ofte har veldig god pusteevne og komfort, men generelt kan man si at en overmadrass med latexkjerne er et bedre alternativ.

Mellomliggende madrass / sengebunn

Jo dyrere seng du velger, jo flere fjærer per kvadratmeter består madrassen av. Jo flere fjærer madrassen består av, jo mer nøyaktig blir sengens fasthet.

Pocketfjærer

Et pocketsystem gir madrassen muligheten til å arbeide slik at opphenget kan tilpasse seg kroppens former og forskjellige sovestillinger. Pocketfjærene er også med på å gi deg riktig avlastning og støtte for hele kroppen.

BONELL

Den originale springfjæren og et litt enklere fjærsystem. En seng med Bonell-oppheng gir generelt en fastere følelse, og fjærene er ikke like fleksible og tilpasset kroppens bevegelser som en seng med lommeoppheng.

Hva er forskjellen mellom forskjellige fjærsystemer?

Pocketfjæring

Lommesystemet er bygd med fjærer som er lukket en og en i poser med slitesterkt stoff. Løsningen gir deg en individuell fjæring langs hele madrassen, noe som er en forutsetning for at sengen skal kunne tilpasse seg kroppens former ved forskjellige sovestillinger.

Lommesystemene er ofte delt inn i forskjellige soner for optimal etterlevelse i madrassen. De vanligste sonedelingene er 3-soner lomme, 5-soner lomme eller 7-soner lomme.

Sengene med flest soner trenger ikke nødvendigvis å være det beste for kroppen din, men jo flere soner du har, jo bedre tilpasser madrassen seg til kroppen din. Sonene er tilpasset kroppens anatomi og gir mer eller mindre støtte langs madrassens lengde. På denne måten hjelper madrassen deg til å sove i en ergonomisk riktig kroppsstilling.

Bonell

Bonell er den opprinnelige springfjæren. Bonell består av timeglassformede fjærer som holdes sammen av tverrspiraler. For denne typen fjær brukes vanligvis en tykk ledning, som vanligvis gir en fastere liggeoverflate.
En seng med bonell-oppheng er ikke så fleksibel som en seng med lommeoppheng. Fjærene er sammenkoblet, noe som betyr at trykket fordeles over hele madrassen. Dette betyr at du kan oppleve forstyrrelser når partneren din beveger seg i sengen, noe du ofte kommer unna hvis du velger en seng med individuell pocketfjæring.
Bonell brukes ofte i den nedre delen av sengen i billigere senger og også i noen sofaer og lenestoler.

Pocketfjærer - Sonesystem

De fleste senger med pocketfjærsystem har et øvre pocketsystem som er delt inn i forskjellige soner. Pocketfjærene er tilpasset kroppens anatomi og gir mer eller mindre støtte langs madrassens lengde. På denne måten hjelper madrassen deg til å sove i en ergonomisk riktig kroppsstilling.

7 soner

En seng med 7 soner er spesielt tilpasset hver del av kroppen din. Sengesonene gir deg fastere støtte for mykere kroppsdeler som midje og bryst, men lar samtidig de tyngre delene som skulder- og hofteområdet synke ned i madrassen. Dette for at du skal ligge med ryggen så rett som mulig når du sover på siden.

5 soner

5 sone-senger er også godt tilpasset kroppen din, men er ikke like presise som en seng med 7 soner. Her ligger torso og midje ofte i samme sone, i likhet med lår og knær. Dette er den vanligste soneinndelingen og passer vanligvis de fleste, spesielt hvis du har litt bredere midje og hofte.

3 soner

Sammenlignet med 5 soner er to flere soner slått sammen her, og sengen er delt og tilpasset mer generelle soner - overkropp, hofter og ben.

Uten soner

Seng uten soner I en seng uten soner gir alle fjærer like mye motstand over hele sengen, som noen foretrekker. Senger uten soner har fremdeles pocketfjærer nærmest kroppen, noe som gjør at de følger kroppen godt, selv om du ikke får spesifikk støtte langs madrassen.

Olika sängtyper

Sov godt med en seng fra Sleepo!

Hos oss finner du et stort utvalg av rimelige senger av høy kvalitet. Hos Sleepo handler du trygt og sikkert og alltid med gratis hjemlevering. Velg mellom kontinentalseng, justerbar seng, rammeseng eller trykkavlastende seng. Hos oss finner du alt du trenger for å skape det perfekte soverommet akkurat for deg.
Vis alle senger

Vis alle senger

.faq_section h3 { font-size: 1em; }

Sengeguide - Finn riktig seng for deg!

Hvilken stilling sover du vanligvis i?

De aller fleste av oss har en favorittstilling når vi sover. Dette er stillingen du ligger i under den første og viktigste delen av søvnen.

Les mer i Sleepos sengeguide

Tilpasning etter vekt og høyde?

Vekt og høyde er viktig når du velger seng. Hvis du vil si det enkelt, kan du si at jo tyngre du er, og jo eldre du blir, desto fastere seng foretrekker du.

Hva er forskjellen på en dyrere seng og en litt billigere seng?

Det er ikke alltid sengens merke som bestemmer kvaliteten. Mange av merkene vi selger i dag lager senger i flere forskjellige priskategorier, nettopp for at de skal kunne tilby en seng for alle. Den delen av sengen som påvirker prisen mest er fjærsystemet. De billigere sengene er vanligvis laget av bonell, mens dyrere senger av høyere kvalitet består av pocketfjærer.

Les mer i Sleepos sengeguide

Alltid på Sleepo!

Fri frakt over 799 NOK (småvarer)
Sleepo tilbyr rask levering i hele Norge.
Åpent kjøp & ingen tollavgift
Sleepo tilbyr åpent kjøp i 14 dager
;